Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις αγορές, νέο αμερικανικό πλήγμα στο Ιράν - O Nikkei -0,5%, το brent 98 δολ.

Πιέσεις στις αγορές, νέο αμερικανικό πλήγμα στο Ιράν - O Nikkei -0,5%, το brent 98 δολ.
Εξαίρεση,  ο νοτιοκορεατικός KOSPI που εκτινάχθηκε περισσότερο από 3%, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό στις 8.131,15 μονάδες,
Σχετικά Άρθρα
Η πλειονότητα των ασιατικών χρηματιστηρίων κινήθηκε πτωτικά την Τρίτη, καθώς τα νέα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα στο Ιράν περιόρισαν την αισιοδοξία για πιθανή ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, οι μετοχές της Νότιας Κορέας εκτοξεύθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος μετά την αργία της Δευτέρας.

Οι τεχνολογικές μετοχές στην ευρύτερη περιοχή παρέμειναν σχετικά ανθεκτικές, μετά τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψε η Wall Street την περασμένη εβδομάδα.
Τα futures των αμερικανικών μετοχών κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα κατά τη διάρκεια της ασιατικής συνεδρίασης, καθώς η Wall Street παρέμεινε κλειστή τη Δευτέρα λόγω της αργίας του Memorial Day.

Νέα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράν «παγώνουν» τις ελπίδες για συμφωνία

Το επενδυτικό κλίμα παρέμεινε εύθραυστο μετά την έναρξη, από τις ΗΠΑ, αυτού που χαρακτήρισαν αμυντικά πλήγματα σε θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και σε πλοία στο νότιο Ιράν, την ώρα που συνεχίζονταν στη Ντόχα οι συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν, αφού είχαν καταγράψει απότομη πτώση τη Δευτέρα, λόγω ελπίδων ότι μια συμφωνία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, μιας κομβικής αρτηρίας για τις παγκόσμιες μεταφορές αργού πετρελαίου. Το Brent Ιουλίου επέστρεψε στα 98 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1%, ενώ το αμερικανικό αργό κινήθηκε κοντά στα 92 δολάρια.
Παρά ταύτα, οι επενδυτές διατήρησαν συγκρατημένη αισιοδοξία, μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν «προχωρούν καλά», αν και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την ολοκλήρωση συμφωνίας.

Πτώση σε Ιαπωνία, Κίνα και Αυστραλία μετά τα ιστορικά υψηλά

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,5%, στις 64.994,4 μονάδες, αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε αγγίξει ιστορικό υψηλό. Ο ευρύτερος δείκτης TOPIX σημείωσε μικρή πτώση 0,1%.
Ο Nikkei είχε καταγράψει τη Δευτέρα νέο ιστορικό ρεκόρ στις 65.408,7 μονάδες, ενισχυμένος κυρίως από τα κέρδη των εταιρειών παραγωγής μικροτσίπ.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,8%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης CSI 300 σημείωσε απώλειες 0,3%.
Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,4%, ενώ ο Straits Times της Σιγκαπούρης υποχώρησε οριακά κατά 0,3%.
Ο ινδικός Nifty 50 παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος.

Εκρηκτικό ράλι τεχνολογίας — Ο KOSPI σε ιστορικό ρεκόρ

Αντίθετα, ο νοτιοκορεατικός KOSPI εκτινάχθηκε περισσότερο από 3%, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό στις 8.131,15 μονάδες, με ώθηση από τις μετοχές των κατασκευαστών μικροτσίπ και των εταιρειών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, μετά την επαναλειτουργία της αγοράς ύστερα από την αργία της Δευτέρας.
Η Samsung Electronics σημείωσε άνοδο περίπου 3%, ενώ η SK Hynix εκτινάχθηκε σχεδόν 7%, καθώς συνεχίζεται ο ενθουσιασμός γύρω από τη ζήτηση που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη και τον κλάδο των ημιαγωγών.
Άνοδο 0,5% κατέγραψε και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, καθώς οι μετοχές των εταιρειών μικροτσίπ ενισχύθηκαν σημαντικά σε κινήσεις κάλυψης χαμένου εδάφους.
Τα κέρδη ενισχύθηκαν επίσης μετά την παρουσίαση από τη Huawei Technologies μιας σημαντικής τεχνολογικής ανακάλυψης στον σχεδιασμό ημιαγωγών, γεγονός που τροφοδότησε αισιοδοξία για τη δυνατότητα της Κίνας να μειώσει την εξάρτησή της από την αμερικανική τεχνολογία.
Η Hua Hong Semiconductor εκτοξεύθηκε περισσότερο από 14%, ενώ η Semiconductor Manufacturing International Corp σημείωσε άνοδο περίπου 10%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης